Karczma-Koszwice

ul. Polna 1 Koszwice

34 353 43 52

pon-pt: 9:00-21:00

sob-nd: rezerwacje

Historia

Karczma Koszwice – najstarszy lokal w powiecie, który swą tradycję restauratorską pielęgnuje od 1912 roku. Szef Kuchni, a zarazem właściciel Mateusz Wrzyciel – to piąte pokolenie właścicieli które dba o państwa podniebienia, wygodę i atmosferę! Karczma-Koszwice to lokal rodzinny, nasza załoga cały czas stara się aby wszystko było na jak najwyższym poziomie, a Szef osobiście dogląda wszystkiego! Od ponad 100 lat towarzyszymy Wam w najpiękniejszych chwilach życia organizując: wesela, komunie, urodziny i inne jubileusze.

Historia restauracji jest bardzo bogata i, można by opowiadać o niej godzinami. Dzieje Karczmy kryją wiele ciekawych wątków i anegdot. Lokal został wybudowany w 1912 roku i oddany do użytku. Wkrótce potem został przejęty naszą prababkę Annę i cały czas pełnił funkcję jaką mu przydzielono czyli „gasthausu”, a nawet większą, gdyż był to budynek wielousługowy: była tu kuźnia, poczta, gospodarstwo rolne, masarnia, sklep, a nawet szkoła.

W latach 60., 70. oraz 80. w lokalu odbywały się potańcówki i zabawy, ponadto cały czas sala była dostępna na wynajem np. na wesela czy inne uroczystości. Następne pokolenie czyli Karina iTeodor – który przyżenił się w latach 90 – przeprowadził wraz z babcią Jadwigą gruntowny remont i karczma zaczęła znów regularnie serwować posiłki. Nie sposób też przy tej okazji nie wspomnieć o dziadku Hubercie, który pomagał przy remoncie w latach 90.

I tak dochodzimy do roku 2013 kiedy to Mateusz – przejmuje stery rodzinnej restauracji i wprowadza szereg unowocześnień! Nastąpiło wiele zmian, ale cały czas się rozwijamy i zostajemy za to odpowiednio nagrodzeni!

W ostatnim zestawieniu portalu TasteAtlas.com za 2021 rok na liście polecanych miejsc znalazła się Karczma Koszwice. Co decyduje o pozycji w rankingu? Głównie są to goście, którzy polecają restaurację. Na ocenę mają wpływ m.in. wysokie noty na wizytówce Google, Facebooku oraz TripAdvisor. Trzeba też spełnić określone wymagania: być na rynku co najmniej 100 lat i prowadzić rodzinny biznes z pokolenia na pokolenie, oraz, a właściwie przede wszystkim mieć w menu co najmniej 2 potrawy kuchni tradycyjnej i regionalnej. Spośród polskich miejscówek z najlepszym tradycyjnym jedzeniem na liście znalazła się też krakowska restauracja Pod Aniołami.

Taste Atlas to światowy przewodnik po tradycyjnych potrawach, lokalnych produktach i restauracjach pielęgnujących miejscowe tradycje kulinarne. Na interaktywnej mapie można znaleźć prawie 10 000 potraw, napojów i produktów, a także 9 000 restauracji. Na koniec roku Taste Atlas ogłasza listę najlepszych oryginalnych dań, najlepszych tradycyjnych restauracji i barów oraz najlepszych kuchni świata.

W naszej restauracji serwujemy nie tylko kuchnię śląską i polską, ale i szeroko pojętą kuchnię europejską, nie boimy się wyzwań i często wymyślamy coś nowego. Szef Kuchni – Mateusz – hołduje tradycji i nie zapomina o klasycznych potrawach, które smakiem obronią się zawsze. Najlepszym przepisem na dobre potrawy to oczywiście, prócz dobrych jakościowo produktów, przygotowywanie ich z pasją i sercem!

 

 

Artykuły o Nas:
Krótko o miejscowości: